Kies een locatie
Openingstijden
Op de Boom
 • Maandag Gesloten
 • Dinsdag Gesloten
 • Woensdag 16:00 - 21:00
 • Donderdag 16:00 - 21:00
 • Vrijdag 16:00 - 21:00
 • Zaterdag 15:30 - 21:00
 • Zondag 15:30 - 21:00
Gesloten
Spaanshuisken 13, 6104 RR, Koningsbosch
Openingstijden
Cafetaria Op de Boom
 • Maandag Gesloten
 • Dinsdag Gesloten
 • Woensdag 16:00 - 21:00
 • Donderdag 16:00 - 21:00
 • Vrijdag 16:00 - 21:00
 • Zaterdag 15:30 - 21:00
 • Zondag 15:30 - 21:00
Gesloten
Spaanshuisken 13, 6104 RR, Koningsbosch
Openingstijden
 • Maandag Gesloten
 • Dinsdag Gesloten
 • Woensdag Gesloten
 • Donderdag Gesloten
 • Vrijdag Gesloten
 • Zaterdag Gesloten
 • Zondag Gesloten
Gesloten

 

Hoe het allemaal begon...

Oma Gorissen begint een kruidenierswinkel
Bij de familie Gorissen zit het ondernemersbloed al van oudsher in het bloed. Al in het begin van de vorige eeuw runt oma Gorissen in het gehucht Spaanshuisken – gelegen aan de Duitse grens bij Koningsbosch - samen met haar man Corneliz een boerenbedrijf. Maar daarnaast wil oma Gorissen, zoals haar latere kleinkinderen haar liefdevol noemen, ook nog graag iets voor zichzelf beginnen. Daarom besluit ze om in 1927 een café annex kruidenierswinkel te openen.

Tot 1964 runt de kloeke dame deze twee zaken in haar eentje. In dat jaar wordt haar zoon Heinz, die tot dan toe hulp is in het bedrijf, de nieuwe eigenaar van het café. In de daaropvolgende jaren zet Heinz het pionierswerk van zijn moeder met succes voort. Pas in 1983, op haar vierentachtigste, besluit ze dat het hoog tijd is om van haar welverdiende rust te gaan genieten.

Van paardenstal tot moderne cafetaria
In het begin van de jaren zestig gaat Elisabeth, de echtgenote van Heinz, zich toeleggen op een nieuwe bedrijfsactiviteit: het bakken en verkopen van friet, om zo het overschot van de aardappeloogst op een winstgevende manier weg te werken. Daarmee wordt de basis gelegd voor de huidige moderne cafetaria 'Op de Boom'. In een paardenstal naast het café wordt met een eenvoudig frietketeltje een eerste begin gemaakt. Al gauw lopen de zaken zo goed dat de stal wordt omgebouwd tot een frituur met wat meer professionele apparatuur.

In 1979 neemt Kees Gorissen, één van de zonen van Elisabeth en Heinz, het familiebedrijf over. Zijn jongere zus Inge helpt dan ook al regelmatig een handje mee in de frituur. In 1986 besluit hij de cafetaria aan Inge te verkopen. Aanvankelijk runt zij de frituur zes dagen per week in haar eentje. Haar toenmalige vriend en latere echtgenoot Hen Dauven, die bouwvakker is, blijft aanvankelijk nog in loondienst werken. Maar de zaken in de frituur verlopen dermate voorspoedig dat Hen zich samen met Inge al snel volledig op de cafetaria gaat toeleggen.

In 1985 besluiten Hen en Inge om de cafetaria tot de grond toe af te breken en volledig nieuw op te bouwen. Hen zijn ervaring als bouwvakker komt hierbij goed van pas. In 1986 opent de gloednieuwe cafetaria haar deuren. Met zijn strakke inrichting en frisse roze kleuren behoort de frituur van meet af aan tot de meest moderne cafetaria’s in heel Limburg.

Grondige renovatie rond eeuwwisseling
In de periode van 1986 tot de eeuwwisseling slaagt het ondernemersechtpaar Hen en Inge Dauven erin om het succes van het familiebedrijf steeds verder uit te bouwen. Café-Cafetaria 'Op de Boom' is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de verre omtrek. Het bloeiende bedrijf heeft dringend behoefte aan extra personele versterking. Daarom treedt in het jaar 2000 Wil Gorissen - de jongste broer van Inge- toe tot het familiebedrijf. Wil, die mede-eigenaar wordt en veel ervaring heeft opgedaan in de horecabranche, heeft een duidelijke visie over welke richting hij wil opgaan met het bedrijf. Mede onder zijn leiding wordt in 1999 het cafégedeelte grondig gerenoveerd, waarbij het bedrijf ook wordt uitgebreid met een aangrenzende ruimte die als restaurant wordt ingericht. Kosten noch moeite worden gespaard om een sfeervolle zaak met een warme uitstraling te creëren; zo wordt voor de bekleding van de wanden gebruikgemaakt van oerdegelijk massief notenhout. Daarbij wordt ook het voormalige kruidenierswinkeltje - bij de gasten beter bekend als ‘de huiskamer’ - helemaal opgeknapt en ingericht als een apart restaurantgedeelte.  Precies op de drempel van de eeuwwisseling, op 1 januari 2000, wordt de volledig vernieuwde zaak heropend. Hiermee begint het familiebedrijf weer aan een nieuw hoofdstuk in zijn bestaan.   

Een nieuw jasje voor de frituur
Hoewel de cafetaria op volle toeren draait, vinden Hen en Inge het enkele jaren na de eeuwwisseling hoog tijd om de frituur weer in een nieuw jasje te steken. In 2005 wordt het rozekleurige interieur daarom vervangen door een meer eigentijdse vormgeving met veel natuurlijke kleuren en een roestvrijstalen keuken die voldoet aan de allerhoogste eisen. Op deze manier blijft de hoogwaardige, moderne uitstraling van de cafetaria behouden. In combinatie met het café en restaurant die veel meer in een nostalgische huiskamerstijl zijn aangekleed, bepaalt dit het unieke karakter van het familiebedrijf.

Ook anno 2019 oefent Café-Cafetaria 'Op de Boom' nog steeds een grote aantrekkingskracht uit op gasten uit het hele Nederlands-Duitse grensgebied. En met Esmée en Vince, de dochter en zoon van Hen en Inge, staat de volgende generatie al klaar om de traditie van dit mooie familiebedrijf ook in de komende decennia in ere te houden.

Lege winkelwagen
Geen producten
Sluiten
Mijn bestelling 0,00 0